Dnes Pátek - obcasny-dest 3°C
Zítra Sobota - obcasny-dest 3°C
Pátek 19. 4. 2024
Svátek má Rostislav
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Zpravodajství

Pozvání na královský dvůr: Gastronomie v době Karla IV.

U příležitosti oslav 700. výročí narození císaře Karla IV. organizují Vysoká škola hotelová v Praze ve spolupráci s První soukromou hotelovou školou akci „Gastronomie v době Karla IV.“, která se koná ve středu 11. května od 10 do 20 hodin v prostorách obou škol ve Svídnické 506 v Praze 8.  

Na akci budou představeny dobové pokrmy a nápoje, které byly servírovány ve 14. století v době vlády císaře Karla IV. Ambiciózní vladař, prozíravý politik i urbanistický vizionář žil v době, která se v gastronomii výrazně lišila od současných stravovacích zvyků.

Středověká společnost byla společností hladu. V důsledku změn klimatu hladomory ve 14. století pronásledovaly lid mnohem častěji než dříve. Důležitou a každodenní součástí jídelníčku byl chléb, který císař Karel IV. miloval. Horním společenským vrstvám byla často servírována lovená zvěř, kterou měl císař rovněž v oblibě.

Karlovskou gastronomii výrazně ovlivňoval Karlův pobyt ve Francii. Jeho oblíbenými pokrmy byla polévka s masem (Brouet), ragú z dušeného masa (Mortes) a masové krokety (Rissoles). V královské kuchyni byl zřejmý i vliv Itálie a Burgundska.

Oblíbenými pokrmy, které se často objevovaly na slavnostních hostinách na Karlštejně, byli srnci, zajíci, divoké kachny, koroptve, kvíčaly, kančí a hovězí maso a jelita. V létě pojídal Karel IV. slepice, husy a kachny. Jídlo pepřil a velmi kořenil, zabarvoval šafránem a chléb si mazal na prst vysoko máslem. Karel IV. přivezl do českých zemí vinnou révu, kterou zde nechal vysadit a založil tak tradici českého vinařství. Dále byl znalcem piva, medoviny a moštu.

Ochutnat budete moci žlutou či černou omáčku, syrnou kaši, smažené ryby, vepřové maso s ovocnou omáčkou, z nápojů budou podávána vína z Burgundska, medovina nebo mošt.

Vstup na akci a doprovodný program je pro všechny příchozí zdarma.

Ochutnávky pokrmů a nápojů jsou zpoplatněny dobovou měnou, kterou bude během konání akce pražský groš. Hodnota pražského groše je ekvivalentem koruny české, takže 10 pražských grošů odpovídá 10 korunám. Vepřové maso s ovocnou omáčkou bude stát 30 pražských grošů, stejně tak jako grilované maso. Syrná kaše či dřený hrách budou stát 20 grošů. Bílé a červené víno přijde na 10 nebo 20 grošů, hruškovice bude stát 20 grošů a melta 10 grošů.

gastronomie-karel-iv-nahled


Tragická nehoda na železnici

Včera ve 13:22

Mezi Stodůlkami a Jinonicemi ve čtvrtek ráno po deváté hodině srazil vlak člověka, který zraněním na místě podlehl. Provoz v uvedeném úseku trati zhruba dvě hodiny stál, cestující museli místo vlaku použít MHD či jiný způsob dopravy.

Do kolejiště ve stanici metra Flora spadl muž

Včera ve 13:17

Zhruba pětapadesátiletý cestující spadl ve čtvrtek dopoledne kolem půl desáté do kolejiště ve stanici metra Flora na lince A. Utrpěl zranění hlavy, byl převezen do nemocnice. Provoz metra mezi stanicemi Želivského a Náměstí Míru byl obnoven v 10:43 hodin.  

Provoz Škodova paláce bude v pátek omezen

17. dubna 2024 ve 13:34

V pátek 19. dubna odpoledne se v budově Magistrátu hl. m. Prahy, ve Škodově paláci v Praze 1, uskuteční evakuační cvičení, které bude trvat zhruba půl hodiny. Provoz Škodova paláce bude v tento den výrazně omezen a po dobu cvičení bude objekt zcela uzavřen.

Další články
Nahoru