Ochutnejte Pučálku, Šumajstra nebo Kočičí tanec: Velikonoční tradice na Vyšehradě
21. března 2016 13:57
Ve čtvrtek od 16 hodin uvidíte představení Řechtačka. Divadlo Kvelb využívá obrovské loutky a interaktivní způsob produkce.
Další dny můžete navštívit tématické workshopy, vyrobit si vlastní velikonoční dekoraci, vyslechnout přednášky nebo se aktivně zúčastnit hudebního či tanečního programu. Hudební nástroje vítány!
To vše spojíte s jarní procházkou po probouzejícím se Vyšehradu a po celou dobu této čtyřdenní akce pro vás budou připraveny tradiční velikonoční pokrmy.
Když skončí období čtyřicetidenního půstu, Zeleným čtvrtkem začínají přípravy na Velikonoce.
Ty pokračují Velkým pátkem, Bílou sobotou, Božím hodem Velikonočním a vyvrcholí Velikonočním pondělím.
O těchto slavnostních dnech naše babičky dodržovaly přísná pravidla. Jídelníček by striktně daný a lišil se jen v jednotlivých krajích.
Beránka či mazanec zná určitě každý, ale vyznáte se i v méně obvyklých často podivných názvech velikonočních jídel jako je Hlavička, což je název pro sekanici, sekaninu, nebo velikonoční snítek, tedy pro velikonoční nádivku. Na talířích našich babiček se objevovala o Bílé sobotě. Další dobroty, které můžete na Vyšehraní ochutnat, jsou Jidáše, Kočičí tanec, což je o zapékaná směs z čočky a krup ochucená česnekem, majoránkou a smaženou cibulí.