Obhajoba kávy boří mýty: jak souvisí její pití s krevním tlakem, cukrovkou a svaly?
18. prosince 2013 11:51
Co možná nevíte o kávě
V Česku a na Slovensku se denně vypije 24 milionů šálků kávy, v Evropě až 1,5 miliardy šálků. Hned po ropě je káva nejobchodovanější komodita. Po čisté vodě je to nejvíc užívaný nápoj.
Zvyšuje káva krevní tlak, jak se říká? „Je to mýtus, který se traduje desítky let,“ uvedl na internetu přední český kardiolog Petr Niederle z pražské Nemocnice Na Homolce. Naopak – podle některých odborníků má káva čtyřikrát více antioxidantů než zelený čaj, který je jejich množstvím pověstný.
Podle jedné ze studií Harvardské školy káva dokonce – na rozdíl od jiných kofeinových nápojů – může snížit riziko cukrovky. U mužů až o 50 %, u žen až o 30 %.
Podle výzkumu švédských a finských vědců trpěli Alzheimerovou chorobou méně ti, co vypili tři až šest šálků kávy denně, než ti, co ji nepili či pili jen zřídka. Sportovcům může káva dokonce pomoci – zmírněním bolesti svalů.
Japonští vědci dokazují, že může pomáhat kupříkladu srdci. Podle výzkumu těchto vědců káva může zesílit funkci cév nebo snížit riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění.
Tluče vám srdce? Dejte si kávu bez kofeinu!
Někteří lidé ale přes všechna boření možných mýtů kofein prostě nesnášejí – tluče jim po něm více srdce (ať již je to vsugerované, či opravdové), nebo po vypití kávy prostě nemohou usnout. Případně obojí.
Pokud však přesto mají kávu rádi, mohou si dopřávat takzvanou kávu bez kofeinu, která však zcela bez kofeinu není – obsahuje ho přibližně jedno procento.
Po jejím požití usnou rychle a bez problémů, má totiž snížené povzbuzující účinky. Kofein je z kávy odstraňován většinou chemickou cestou, může být ale odstraněn i cestou nechemickou.
Existuje ale také káva z léčivé houby Ganoderma, působící na bázi kofeinu, i když zcela bez kofeinu. Regeneruje údajně plíce, zvyšuje odolnost proti stresu, harmonizuje imunitní systém. Podporuje metabolismus buněk srdcového svalu, normalizuje vysoký tlak, zvyšuje elasticitu cév.