Moderované pití alkoholu pomáhá vašemu organismu, tvrdí výživová poradkyně Hlavatá
24. února 2014 08:47
Obecně platí, že bychom neměli pít denně a dávka alkoholu by neměla převýšit 30 g alkoholu u mužů a 20 g alkoholu u žen (přibližně 200 ml vína nebo 0,5 l piva nebo 50 ml lihoviny).
Výživová poradkyně Karolína Hlavatá neodsuzuje mírné pití alkoholu. Naopak, zdá se, že malé množství alkoholu je pro náš organizmus přínosem.
Spí se po něm dobře
„Negativní rizika nadměrné konzumace alkoholu jsou všeobecně známá, nicméně mírná (takzvaná moderovaná konzumace) může přinášet určitý profit. Uváděn bývá především pozitivní vliv na kardiovaskulární systém, dochází i ke snížení krevního tlaku, uvolnění, snížení psychické tenze, v případě opravdu mírné konzumace alkoholu i lepší usínání (v případě většího příjmu alkoholu je kvalita spánku narušena). Uváděn je i jeho pozitivní vliv na vznik Alzheimerovy demence, klinickými studiemi toto však nebylo jednoznačně prokázáno,“ říká odbornice na výživu.
Pivo dělá krásná těla?
Mnozí zastánci alkoholu a obzvlášť piva, tvrdí, že jsou v něm obsaženy i některé vitamíny. Je pravda, že v alkoholických nápojích, například vínu, najdeme řadu látek s antioxidačním účinkem, v pivu jsou zastoupeny vitaminy skupiny B. Alkohol ovšem nelze považovat za zdroj vitaminů a minerálních látek.
Na druhé straně je pivu nespravedlivě přisuzována negativní vlastnost, a to že se po něm vydatně tloustne. Pravda je ta, že alkoholické nápoje jako takové povzbuzují chuť k jídlu a nejsou nijak významně kalorické. Jenže, když k takovému pivu přikusujete brambůrky nebo bůček, pak je jasné, kde se kila berou. Ostatně je dokázáno, že deset centilitrů piva má jen 40 kcal, zato limonáda 60 kcal a whisky 260 kcal.
Červené víno
To je kapitolou samo o sobě. Nedávno jsme na návštěvě na jedné francouzské vinici postrádali jejich devadesátiletého dědečka. Pan domácí se usmál – tatínek vypil litr vína a jel na kole na vinici. Tento starý Francouz je opravdu zvyklý denně vypít dva litry červeného vína už mnoho let a je stále fit.
Říká se, že právě červené víno má v sobě nejvíc antioxidačních látek a dokonce některé výzkumy (pokud si je neobjednali vinaři) dokazují, že snižuje riziko rakoviny plic, a to dokonce i u silných kuřáků. Tyto protinádorové účinky ovšem nebyly pozorovány ani u bílého vína, ani u jiných destilátů.
Když budeme pít, jak je v českých zemích bohužel zvykem, bez záklopky, pak naopak budeme své zdraví poškozovat. Alkohol ve větším množství působí devastačně na játra, slinivku i na ledviny. Prostě i tady platí, že všeho s mírou.