Life Sciences Film Festival začíná 17. října. Debatou s Danou Drábovou
14. října 2016 07:46
Šestý ročník filmového festivalu se bude konat v týdnu od 17. do 23. 10. Jeho soutěžní část proběhne v kampusu České zemědělské univerzity v Praze-Suchdole (Kamýcká 129). Veřejnost může ve Velké aule zdarma navštívit projekci kteréhokoli filmu z programu festivalu.
Letos pořadatelé do hlavní soutěže vybrali 28 dokumentárních filmů, mezi nimiž se rozhodne o držiteli Velké ceny LSFF. Jsou mezi nimi filmy o tématech souvisejících s řešením potravinové a energetické krize, pesticidech, mikrobiomu či využití nových technologií v produkci potravin.
Dramaturgii festivalu se letos podařilo vybrat filmy nahlížející na jídlo z nejrůznějších pohledů. Film „Potřeba masa“ (http://lsff.cz/marijn-frank-potreba-masa/) vtipným způsobem zkoumá téměř až intimní vztah, který leckdo z nás k této potravině má. Ve filmu „Jedy kolem nás: Děti v nebezpečí“ zase tvůrci burcují před množstvím pesticidů v prostředí a následky, které to může mít na zdraví bezbranných dětí (http://lsff.cz/jedy-kolem-nas-deti-v-nebezpeci/). Úžasný svět bakterií v našich útrobách a o tom, jak jsou pro nás důležité, objevíte ve filmu „Na to musíte mít žaludek“ (http://lsff.cz/it-takes-guts/).
Podrobnosti o rozpisech projekcí a datech přednášek naleznete na stránkách www.lsff.cz v sekci http://lsff.cz/program-festivalu/
Festival oficiálně zahájí rektor ČZU Jiří Balík v pondělí 17. 10. v 15:00 před filmem „Právo obdělávat půdu“. Po něm proběhne diskuse na téma „Kam s tebou, česká potravino“. Diskusi moderuje Marek Janáč.
Během festivalu proběhne i řada diskusí a doprovodných seminářů. Skvěle obsazená bude hned ta úvodní (pondělí 17. 10., 10:50) – o tématu „Slunce, nebo atom? Energie zítřka“ v bloku Technické fakulty bude hovořit např Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Zajímavou diskusi slibuje i čtvrteční program, kde Václav Bělohradský povede diskusi o osobní vs. společenské odpovědnosti tváří v tvář ekologické krizi.
Life Sciences Film Festival ovšem neskončí středečním předáváním cen. Od pátku 21. do neděle 23. 10. festival pokračuje v Národní technické knihovně a Kampusu Dejvice. Doprovodný program FOOD FILM FEST (www.foodfilmfest.cz) shrne to nejlepší z letošního ročníku LSFF a přidá i ledacos navíc. Roman Vaněk, zakladatel Pražského kulinářského institutu a skvělý popularizátor gastronomických témat, se bude v Ballingově sále Národní technické knihovny ptát předních odborníků, jak „to s tím jídlem vlastně je“. Hosté slibují vhled z nejrůznějších stran: Radkin Honzák bude hovořit o psychické rovině, Jiří Horáček o neurologické dimenzi, Jaroslav Petr a Jana Hajšlová o zdravotních rizicích. Velmi zajímavý program nabídne diskuse po filmu „Potřeb masa“, kde se s Romanem Vaňkem zamyslíme nad tím, co říká věda sporu mezi vegetariány a „masožravci“.
V sobotu 22. 10. se můžete těšit na venkovní Street Food & Science (http://www.foodfilmfest.cz/street-food-science/). Na prostranství před NTK najdete od 11 do 20 hodin více než 40 stánků, kde budete moct ochutnat ledacos z toho, co jste viděli na plátně.