Letenské prase: Řezničtí mistři uspořádají tradiční českou zabíjačku
27. ledna 2016 10:03
Zažít tradiční českou domácí zabíjačku se dnes už nepodaří většině obyvatel měst a dokonce ani vesnic. Výjimkou budou ti, kdo v sobotu 30. ledna navštíví Národní zemědělské muzeum Praha (Praha 7, Kostelní 44). Za zvýhodněnou cenu zažijí nejen speciální program, ale i možnost navštívit klasické expozice i nově otevřené výstavy muzea.
„Akce, jako je tato, přináší zejména menším návštěvníkům bezprostřední zkušenost v podobě ukázky domácího zpracování masa, které bylo v minulosti běžné v každé větší chalupě. Zabíjačka byla cestou ke zpestření jídelníčku, který po Vánocích už začal ovlivňovat tehdy běžný nedostatek zásob. Snad i proto dnes, v době celoroční dostupnosti potravin, domácí porážka prasete mizí i na vesnicích,“ vysvětluje staročeskou tradici ředitel NZM Praha Milan Půček.
A na co se mohou návštěvníci muzea v sobotu 30. ledna těšit? Především na ukázku tradičních postupů zpracování vepřového masa, které na dvoře muzea předvedou řezničtí mistři.
Ukázky proběhnou v 11, 14 a 16 hodin, přičemž po celou dobu akce bude na muzejním dvoře probíhat i prodej a degustace zabíjačkových a dalších gastronomických specialit, včetně piva, vína a destilátů.
Samostatnou nabídku tvoří mezi 10. a 18. hodinou doprovodný program, například ukázky tradičních lidových řemesel. Jednotlivé doprovodné akce budou probíhat v celé budově muzea. Návštěvníci budou moci využít i možnost prohlédnout si stálé expozice, včetně největší sbírky zemědělské techniky v Praze s názvem Jede traktor nebo zbrusu nové expozice rybářství. Celý den bude platit snížené vstupné 50 korun. Děti do 120 centimetrů mají vstup zdarma.