Dnes Pátek - obcasny-dest 9°C
Zítra Sobota - obcasny-dest 7°C
Pátek 19. 4. 2024
Svátek má Rostislav
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Kdy tělo o svátcích číhá na uložení tuku? S jakým jídlem nemíchat alkohol?
Vánoční cukroví jezte raději ráno, kdy si s ním organismus poradí lépe, než večer. Ilustrační foto: Rémi Diligent / Wikimedia Commons

Kdy tělo o svátcích číhá na uložení tuku? S jakým jídlem nemíchat alkohol?

Večeře u rodičů a kolotoč návštěv připravují pro každého velké nástrahy v oblasti stravování. Kdo by odolal babiččiným dobrotám? A navíc nechceme ranit city hostitele. Pokud se budou naše výživové prohřešky pohybovat v určitých mezích, máme velkou šanci „přečkat“ toto období bez přírůstku na váze.

Nedávejme si nereálné cíle typu: „Letos nesním ani jeden kousek cukroví“, ale raději si dejme určitý limit. Například v rámci snídaně si dám maximálně tři kousky. Odpoledne už ale ne. Neznamená to taky, že se budeme trestat následným hladověním ve snaze omezit kalorie.

Hrozí nám, že se tím zpomalí metabolismus a naše tělo bude číhat na každé sousto, aby ho uložilo ve formě tuku. To nechceme, takže – zachovejte si pět menších porcí za den s tím, že ráno si sacharidů můžeme dát víc, protože naše tělo si s nimi lépe poradí v první půli dne.

A pokud jsme si dali přece jen něco sladkého odpoledne, druhý den z cukrů ubereme. Hlavní chody bývají v tomto období tučnější, budeme si tedy dávat menší porce a doplníme je o zeleninu. Ta nám nejen zaplní žaludek bez nadbytečných kalorií, ale také zmírní překyselení organismu,které nám rovněž hrozí.

Vánoce jsou jednou za rok, tak si tu výjimečnost vychutnejme. Použití kvalitních čerstvých surovin pro vaření a přípravu by mělo být samozřejmostí. Lepší uvařit menší množství kvalitního delikátního jídla které hezky naservírujeme, než přetékající talíř připravený z pochybných surovin koupených ve slevě.

Alkohol je samostatná kapitola

Přípitek s přáteli je fajn, ale nezapomínejme, že jsou to další kalorie, takže pozor na jeho přemíru. Obzvlášť míchané koktejly jsou kalorickou bombou. V kombinaci s praženými oříšky, chipsy a chlebíčky naprostá hrůza nejen z hlediska kalorií, ale i zatížení trávicího ústrojí. Není na škodu mít doma v záloze žaludeční a žlučníkový čaj, který v případě potíží uleví.

Pohybu se vyhýbat přes Vánoce rozhodně nebudeme. Protože většina z nás nemá moc času na rodinu, nemusíme za sportem utíkat bez ní, ale zasportujeme si společně. Delší svižnější procházky, běh, návštěva aquaparku, badminton a různé jiné aktivity nám dodají vitalitu a dobrou náladu.

Takže hurá vstříct vánoční atmosféře. Mějme rádi svoje tělo, i když možná není dokonalé, ale pozitivní myšlení a trocha úsilí nám na cestě k vytoužené postavě rozhodně pomohou.

Autorkou textu je Jitka Kváčová, osobní trenérka fitness a výživová poradkyně, www.familyfitness.cz

 


V Praze 4 otevřeli Doupě, klub bude pomáhat dětem a mladistvým

14. dubna 2024 v 08:46

Praha 4 má nízkoprahové zařízení pro děti a mládež, klub Doupě. Klub s nízkým prahem znamená, že je otevřen dětem a mládeži bez nutnosti udávat jméno, věk, adresu či jiné osobní údaje. Pomáhat bude hlavně dětem a mladistvým, kteří se nacházejí v nepříznivé životní situaci nebo jsou takovou situací...

Program Šestka táborová vstoupil do dalšího ročníku

4. dubna 2024 v 09:47

I v letošním roce podpoří Praha 6 rodiny s dětmi v tradičním programu Aktivní město – Šestka táborová. Program byl zahájen 1. dubna. Na prázdninové pobyty dětí ve věku 3 až 18 let na letních táborech, pobytových, příměstských nebo sportovních soustředěních, získají rodiče od radnice městské části...

Diakonie Praha odhaluje životy lidí s autismem

31. března 2024 ve 21:11

Na 2. dubna připadá každoročně Světový den porozumění autismu. Diakonie Praha k této příležitosti spouští osvětovou kampaň o životě lidí s autismem a chováním náročným na péči. Skrze výstavu fotografií a audio příběhy chce přiblížit široké veřejnosti, jak mohou lidé s tímto typem postižení vnímat...

Čapadlo u Hollaru nabídne pivnici, kavárnu, bary i cvičení jógy

29. března 2024 v 06:28

Novým provozovatelem čapadla u Hollaru v Praze 1 je od března Robert Koura, šéfkuchař pražské restaurace U Pinkasů. Zónu kolem čapadla se svým týmem upravil a pokud tomu bude přát počasí, v polovině dubna by ho rád zpřístupnil veřejnosti.

Další články
Nahoru