Jídlo a věda všemi smysly. Příští týden začíná Food film fest
13. října 2016 07:11
Pro návštěvníky je připraveno 24 dokumentárních filmů, včetně prezentací a diskusí s těmi nejlepšími experty, kteří se z nejrůznějších úhlů pohledu zabývají otázkami potravin, zdraví a kvality i těmi aspekty, které jídlo a potraviny hrají v udržitelném životním stylu.
Film „Touha po mase“ bude v pátek inspirovat diskusi o vlivu psychiky na prožívání potravy s Radkinem Honzákem a v sobotu pikantní diskusi Romana Vaňka a jeho hostů o vztahu mezi vegany, vegetariány a masožravci.
Investigativní dokument „Jedy kolem nás: Děti v nebezpečí“ a následná diskuse s experty se bude týkat mýtů a faktů kolem pesticidů. Připravena je sekce o včelách, o destilaci, o zrání masa, o chilli či o hummusu jako řešení problému na Blízkém východě.
Unikátní zážitek nabídne sobotní edukativní street food party Streed food science. „Návštěvníci budou moci ochutnat ledacos z toho, co uvidí na plátně. Navíc budou moci fermentovat, sledovat mikroskopem, stáčet, míchat, čichat a koštovat,“ popisuje dramaturg Food Film Festu Štěpán Alexander.
Vstup na festivalové projekce a doprovodný program je zdarma. Další podrobnosti na www.foodfilmfest.cz.
V pátek 21. října nabídne festivalový program ostře sledovaný dokument Jedy kolem nás: Děti v nebezpečí, který doplní diskuze s odborníky: prof. Ing. Jaroslav Petr, Dr.Sc. (ČZU, VÚZV), Prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. (VŠCHT), Ing. Roman Pavela, Ph.D. (VURV), Mgr. Ondřej Vrtiška. Poté se otevře téma Meat či nemít? Po dokumentu Touha po mase bude následovat debata s Radkinem Honzákem a dalšími odborníky na lidskou psychiku, kteří se zaměří na neurologické aspekty vztahu k jídlu.
V sobotu 22. října kolem Národní technické knihovny zažijí návštěvníci Street Food Science – Jídlo do ruky & Jídlo do hlavy. Připraveno je na 40 stánků s tím nejlepším street foodem provázeným pohledy do světa vědy. Víte třeba, co se děje ve vašem kysaném zelí? Ukáže vám to „Street Food pod mikroskopem“. Uvidíte třeba porcování kance s výkladem odborníků z ČZU, budete moci ochutnat jednu z deseti nejpálivějších chilli papriček na světě, vyzkoušet jednotlivá stádia kvašeného cideru a zažijete spoustu dalších věcí.
Neděle 23. října bude věnována podpoře komunitních a občanských aktivit v Praze 6. Malopěstitelé, domácí výrobci, chovatelé, včelaři, zahrádkáři, gurmáni, známé i neznámé osobnosti se podělí o produkty vlastních rukou či kuchařského umění – vstupenkou je cokoliv uvařeného, vyrobeného nebo vypěstovaného vlastní rukou.