Je nejvyšší čas na letní detoxikaci pitím šťáv, tvrdí známá lékařka
27. července 2014 09:27
Právě tato rovnováha je důležitá pro často překyselený organismus, což je úrodná půda pro vznik rakovin i jiných nemocí. Zkrátka, to co denně jíme, jako maso, uzeniny, chleba, housky, to vše nás překyseluje, a bez zeleniny a ovoce brzy onemocníme.
Protože je těžké sníst větší množství zeleniny a ovoce, které bychom denně potřebovali, je snazší přeměnit je ve šťávy a pak vypít.
Má to hned tři výhody:
1. Čerstvé šťávy podle polské lékařky dodávají našim tkáním organickou vodu, kterou dokážou naše buňky dokonale vstřebat.
2. Kúra čerstvými šťávami nám umožní zhubnout a zbavit organismus toxinů. Nabydeme novou energii.
3. Zeleninové šťávy dodávají našemu tělu flavonidy a antioxidanty, které zvyšují obranu proti volným radikálům. Zároveň nemají žádné vedlejší účinky.
Na šťávovou terapii bychom si měli vyhradit 5 až 7 dní. Předtím je dobré vyčistit tlusté střevo, například klystýrem. V té době omezíme maso, uzeniny, smažená jídla a podobně. Nejlépe konzumujeme dušenou zeleninu.
V létě je také dobré do zeleninových šťáv přidávat čerstvé zelené natě bylin, například tymiánu, majoránky, bazalky, které jsou zdrojem vitamínů a minerálů.
Šťávy pijeme velmi pomalu, malými doušky, nejlépe nalačno, hned po ránu. Do dvaceti minut tak proniknou do krve a všech buněk. Například sklenička šťávy z mrkve, celeru, řepy a několika zelných listů denně dodá téměř všechny živiny a je dobrá jako prevence.
Jaké šťávy na co působí
Základem je téměř ve všech šťávách celer a mrkev, k nim přidáváme další zeleninu a bylinky.
Na chřipku: zelí, jablko, mrkev, křen, petržel, salát, řeřišnice, brokolice.
Na žlučové kameny: mrkev, řepa, okurka, celer, petržel, pampeliška, citron, řeřišnice, černá ředkev, čekanka.
Na svalové křeče: zelí, dýně, mrkev, řeřišnice, petrželová nať, špenát, červená řepa, brokolice, růžičková kapusta.
Na nemoci ledvin a močového měchýře: celer, mrkev, petržel – nať i kořen, pampeliška, citronová šťáva, pastinák, dýně řeřišnice. Na tyto choroby je také výborný vývar z bramborových slupek.
Na oteklé nohy i víčka: celer, petržel, okurka, zelí, mrkev, čekanka, dýně, řeřišnice, brokolice.
V podstatě je na nás, v jakém poměru zeleninu budeme míchat a zda použijeme všechnu doporučenou. Dnes už se prodává řada odšťavňovačů, takže by nám to nemělo zabrat moc času.
Starší články o detoxikaci organismu na serveru Pražský patriot si můžete PŘEČÍST ZDE.