Jarní únava vás letos nedostane! Rady nad zlato
29. března 2013 00:20
Stop jarní únavě
Věnujte se sami sobě
Buďte pozitivní
Hýbejte se
Odpočívejte
Smějte se
Dodržujte pitný režim
„Svou stravu nyní odlehčete. Vyvarujte se živočišných a nekvalitních tuků, to znamená vepřového a hovězího masa, jakýchkoli uzenin, bílé mouky a bílého cukru,“ říká Jana Tamchynová.
Podle ní pocity únavy po zimě způsobuje z velké míry strava. V předchozích měsících se pravděpodobně v jídelníčku mnoha Pražanů objevilo větší množství těžkých a energetických jídel. Lidský organismus je v zimě nastaven tak, že potřebuje vydatnější „zásobování“, aby přečkal toto období.
Co však v zimě nevadilo, na jaře způsobuje přibývání na váze a s tím související únavu. Jestliže musíte sladit, pak hnědým nerafinovaným cukrem či javorovým sirupem. Jezte „živá“ jídla, tedy saláty, syrovou listovou zeleninu, lehce stravitelné polévky, obiloviny, luštěniny a ovoce.
Přirozená strava
Ideální jsou také různé obilné kaše ochucené mákem, rozinkami, ovocem, medem, kokosem, anebo také s česnekem, osmahnutou cibulkou, houbami, či rajčatovým protlakem.
Do salátů a polévek přidávejte čerstvé lístky prvních zelených bylinek, kopřiv, pampelišek a květů sedmikrásek. Vše čerstvě zelené působí v tomto období na organismus blahodárně.
„Strava by měla být nyní co nejpřirozenější a odpovídající našim podmínkám, ve kterých žijeme a kterými prochází jarní období,“ pokračuje Jana Tamchynová. Vyvarujte se na určitou dobu konzumaci exotického ovoce. Vysaďte také mléko, mléčné výrobky a tučné sýry, aby se vnitřnosti snáze čistily od zimních nánosů kalorických a tučnějších jídel.
Vaše strava by měla být bohatá na vitamín C, který zvyšuje odolnost a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. „Céčko“ dostanete do organismu například z hlávkového salátu, papriky, kapusty či kysané zelí. Na jaře je důležitý víc než kdy jindy také přísun vitamínů A a D.
Pozor na nápor energie
„Mějte na mysli, že jarní únava neškodí, pokud není abnormální. Na jaře je síla přírody obzvlášť velká a může být až destrukční, protože se nemilosrdně zbavuje všeho, co není životaschopné a co je pro tělo „odpadem“. Je proto dobré respektovat rytmus svého těla, chodit pravidelně spát, pravidelně se rozhýbávat po zimě a nic nepřehánět,“ sděluje Jana Tamchynová.
Obzvláště jarní slunečné dny jsou nebezpečné. Slunce stimuluje hluboce očistné procesy v těle. Nápor energie však nemusí vždy dobře působit na právě se probouzející orgány v těle, které sotva stačily přepnout na režim zvýšené aktivity. Jenže náš rozum a mozek stimulovaný sluncem to nevnímá a začne nerozvážně rozhazovat energii, neregistruje vtíravý chlad, nedostatečné oblečení.
Od země je ještě hodně zima, ale to pocitově stěží rozpoznáme. Respektujte únavu, nepřepínejte se a myslete na pozitivní věci. „S veselou myslí dokáže být i únava příjemná,“ dodává poradkyně zdravého životního stylu Jana Tamchynová.
Pitný režim a pohyb
Dodržujte pitný režim, nedostatek tekutin totiž způsobuje únavu i bolesti hlavy. Vyzkoušejte čerstvou šťávu z červené řepy a mrkve, čaj z vilcacory, lapacha a svízele syřišťového. V tomto období jsou vhodné také čaje z mladých kopřiv, listů břízy, smetanky lékařské, řebříčku, sedmikrásky a řeřichy.
Mezi nejúčinnější prostředky, jak se zbavit následků zimy a zabránit hrozící únavě, patří pohyb. Pobyt v probouzející se přírodě vás pozitivně psychicky ovlivní. Mělo by jít o cílené a pravidelné procházky svižnějším tempem, alespoň půl hodiny denně na čerstvém vzduchu, nejlépe v lese, či parku.
K tomu přidejte jízdu na kole, práci na zahrádce a dechová cvičení, propojená s jógovými cviky. Přiměřená fyzická aktivita povzbudí krevní oběh, díky čemuž se zbavíte nejen pocitů únavy a vyčerpání, ale i špatné nálady, stresu a úzkosti. V jarní přírodě si uvědomíte, jak se prodlužuje den, což vás pozitivně psychicky ovlivní, takže deprese a únava nemají šanci