Druhá adventní sobota bude mít na Salabce moravský nádech
1. prosince 2016 07:06
Adventní soboty na Salabce
3.12. – Tradiční moravské Vánoce
10. 12. – Swingové Vánoce. Večerem bude provázet zpěvačka Iva Matoušková a Swing Trio. Samozřejmostí je opět speciální menu a degustace místních pálenek.
17.12. – Klasické české vánoce. Přijďte i se svými dětmi vyzkoušet české vánoční tradice a poslechnout si o nich zajímavé vyprávění. Nebudou chybět ani koledy. Po skvělém jídle se najde i trocha domácího cukroví na ochutnání.
Místní šéfkuchař Petr Kunc si na tuto sobotu připravil speciální menu inspirované Moravou. Gurmánský zážitek podtrhne bohatý výběr vín z místní produkce, vždyť právě ta je ozdobou podniku. A atmosféru umocní živá cimbálovka.
Usedlost pojmenovaná podle Jakuba Salaby pyšnící se rozsáhlou vinicí se rozkládá na pomezí Troji a Bohnic. Stojí tedy trochu stranou ruchu velkoměsta a únavného vánočního shonu. Právě proto si tým šéfkuchaře Petra Kunce připravil tři zážitkové soboty, během kterých zavítáte nejprve 3. prosince na Moravu, o týden později se na vlnách swingu přenesete do doby první republiky a v sobotu 17. prosince si užijete pohodovou českou vánoční klasiku. Ale i ta bude v netradičním podání, neboť místní kuchyně stojí především na čerstvosti a až radostné lehkosti.
Milovníky vína potěší i místní odrůdy vín, mezi které patří muškát, Müller Thurgau, ryzlink rýnský a v posledních letech moderní Hibernal, dále Chardonnay, Sylván zelený, Tramín, Rulanské modré ale i raritní odrůdy Viogner, Scheurebe, Neronet, Chenin blanc nebo Johanniter. Celková roční produkce činí zhruba 18 000 lahví.
MORAVSKÉ MENU – sobota 3. prosince
PŘEDKRM A POLÉVKA
moravská kyselica, jehněčí klobáska, pošírované brambory, domácí zakysaná smetana, uzená paprika
115 korun
domácí šunková terina, křenový krém, nakládané okurčičky, listová petržel, sušené vejce, zelený pepř
135 korun
nakládaná červená řepa, kozí sýr, dubový salát, vlašské ořechy, malinový dresink
145 korun
HLAVNÍ CHOD
candát obecný, domácí uzený špek, sušené houby, sladkokyselá dýně, bramborové pyré, omáčka z bílého vína
440 korun
selečí bok, jablkové pyré, pečená cibule, kořenová zelenina, pastinákové pyré, pikantní čočka beluga, medové jus
320 korun
baby kuřátko, růžičková kapusta, grilovaná mrkev, řapíkatý celer, bramborová rolka, tymiánové jus
290 korun
DEZERT
moravské koláčky, jablko & hruška, mák, povidla, tvaroh, máslová drobenka, horká rumová omáčka
120 korun
taštičky plněné domácími švestkovými povidly, vlašské ořechy, pražená strouhanka, skořicový cukr
120 korun
Stylový interiér Salabky
TŘÍCHODOVÉ MENU
PŘEDKRM
moravská kyselica, jehněčí klobáska, pošírované brambory, domácí zakysaná smetana, uzená paprika
nebo
domácí šunková terina, křenový krém, nakládané okurčičky, listová petržel, sušené vejce, zelený pepř
HLAVNÍ CHOD
baby kuřátko, růžičková kapusta, grilovaná mrkev, řapíkatý celer, bramborová rolka, tymiánové jus
nebo
selečí bok, jablkové pyré, pečená cibule, kořenová zelenina, pastinákové pyré, pikantní čočka beluga, medové jus
DEZERT
moravské koláčky, jablko & hruška, mák, povidla, tvaroh, máslová drobenka, horká rumová omáčka
nebo
taštičky plněné domácími švestkovými povidly, vlašské ořechy, pražená strouhanka, skořicový cukr
450 korun
Všechny uvedené ceny jsou včetně DPH.