Chystá se jubilejní mistrovství republiky v přípravě bramborového salátu
22. listopadu 2016 09:42
Soutěžní týmy se na akci připravují několik týdnů předem: „Pravidla umožňují si ingredience připravit předem, takže mohu použít babiččin recept na nakládané cibulky, které do salátu přidávám. Smíchat s majonézou a bramborami se ale musí vše až na místě,“ vysvětluje David Souček, který se letos na mistrovství přihlásil se spolužáky z odborného učiliště.
Jednou z podmínek, které musí soutěžící dodržovat, je že recept musí obsahovat brambory a majonézu. Jinak se ale ve fantazii meze nekladou, a tak nejsou výjimkou saláty s křepelčími vejci, čokoládou či slaninou. „Nejméně polovinu soutěžních vzorků ale tvoří tradiční bramborový salát v podobě, na jakou je většina Čechů zvyklá ze štědrovečerní tabule,“ upřesňuje ředitelka mistrovství Alena Syslová.
Součástí mistrovství jsou i ochutnávky pro veřejnost, největší zájem zpravidla bývá o vítězný recept. Ten většinou pocházel z pera farmáře Martina Pánka z Jeseníku, který se coby pětinásobný šampion letos poprvé rozhodl mistrovství nezúčastnit. Místo toho usedne přímo v porotě, která bude tradiční český vánoční pokrm hodnotit.
Jubilejní desátý ročník ponese název Vitana majonéza cup 2016 – Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu. Součástí akce jsou i vepřové hody, loutkové divadlo a vystoupení staropražské kapely. Soutěž začíná v 10 hodin dopoledne, vyhlášení výsledků ve 13 hodin.