Dnes Pátek - zatazeno 8°C
Zítra Sobota - obcasny-dest 7°C
Pátek 19. 4. 2024
Svátek má Rostislav
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
České drinky se světovým přesahem, letos letí Fernando
Z jihočeského Altfernetu lze připravit několik míchaných drinků. Foto: archiv

České drinky se světovým přesahem, letos letí Fernando

Pod pojmem český koktejl si bohužel stále mnozí představí proslulé magické oko a jemu podobné výtvory. I z českých destilátů a likéru jdou ovšem namíchat drinky se světovým přesahem. Příkladem za vše je fernet, který se těší veliké popularitě nejen u nás, ale například i v Argentině. Brand ambasadoři a baroví specialisté z distribuční společnosti Premier Wines & Spirits přinášejí několik tipů na netradiční koktejly, které v sobě propojují Českou republiku a zahraniční trendy. Jejích hlavní složku tvoří jihočeský Altfernet z produkce Zámecké palírny Blatná.

Fernando

0,04 l Altfernet Spiced

0,15 l fritz-kola

Plátek citronu nebo limetky

Hit letošního léta je jednoznačně drink s názvem Fernando. Do Argentiny přivezli poprvé fernet emigranti z Itálie na přelomu 19. a 20. století. Ačkoliv se původně používal jako medicína, velmi rychle tmavý destilát zachutnal tamním gurmánům a v kombinaci s kolou se stal národním nápojem. Dokonalou variaci vytvoříte i ze středoevropských ingrediencí. Do sklenky vložte několik kostek ledu a přidejte panáka kořeněného Altfernetu Spiced. Až po okraj sklenice přilévejte hamburskou fritz-kolu, která obsahuje více kofeinu než většina prodávaných kol. Na závěr znovu zakápněte několika kapkami Altfernetu a ozdobte plátkem citronu. Fernando perfektně spojuje hořké bylinky s jemnou chutí vanilky a svěžestí citrusů. Pokud preferujete říznější chuť, vyzkoušejte místo Altfernetu Spiced spíše Altfernet Original.

Fernando Pomelo

0,04 l Altfernet Spiced

0,15 l Thomas Henry Ultimate Grapefruit

Plátek pomeranče a pomerančová kůra

Pojem Fernando v Argentině zároveň slouží jako slangové pojmenování fernetu. Brand ambasadoři Premier Wines & Spirits vycházeli z této tradice, když vymysleli jedinečný Fernando Pomelo. V této svěžejší alternativě předchozího drinku stačí nahradit fritz-kolu grapefruitovou limonádou. Do ledem naplněné skleničky nalijte panák Altfernetu Spiced či Original a dolejte berlínskou limonádou Thomas Henry Ultimate Grapefruit. Jako ozdoba poslouží plátek pomeranče a pomerančová kůra. Fernando Pomelo nabízí výraznou citrusovou chuť s aroma čerstvého grapefruitu s dlouhým krémovým finišem.

Alt Mule

0,04 l Altfernet Spiced

0,15 l Thomas Henry Ginger Beer

limeta

Autentický koktejl Alt Mule mísí prvky Česka, Německa, ale i Ruska. Populární drink Moscow Mule tvoří vodka a zázvorová limonáda neboli ginger beer. Tato alternativa propojuje chuť hořkých bylinek a ostrého zázvoru. De sklenice s ledovými kostkami nalijte příjemně pálivou limonádou Thomas Henry Ginger Beer, přihoďte několik měsíčků lehce vymačkané limety a až nakonec pomalu nalijte panáka Altfernetu Spiced. Dosáhnete tak parádního kontrastního efektu. Alt Mule je ideální drink na letní večery, které si stejně jako samotný Altfernet nejlépe užijete v klidu a pohodě.

Bohemic Exotique

0,04 l Altfernet Original

0,15 l Thomas Henry Mystic Mango

Plátek pomeranče

Mix typicky českého destilátu s tóny exotického manga vás překvapí a zamilujete si ho. Trefně pojmenovaný koktejl Bohemic Exotique nabízí příjemnou a přesto velmi intenzivní hořkou chuť fernetu v doprovodu jemného mangového aroma. Skleničku s ledem doplňte o panáka jihočeského Altfernetu Original a zbytek následně dolijte sladkou limonádou s příchutí Mystic Mango od berlínské společnosti Thomas Henry. Nedílnou součást tvoří ozdoba v podobě plátku nebo měsíčku pomeranče.

Bavarian

0,04 l Altfernet Original

0,15 l Thomas Henry Tonic Water

Plátek citronu a lístky máty

Kvalitní alternativa tradičního českého drinku. Pokud si tandem toniku a fernetu chcete opravdu vychutnat, musíte vsadit na ty zcela nejlepší ingredience. Nový rozměr nápoje objevíte smícháním panáku přírodního Altfernetu Original a trochou Thomas Henry Tonic Water, jež používají špičkové bary po celém světě. Hořký koktejl se neobejde bez ledu a lístků máty, které mu nasazují pomyslnou chuťovou tečku. Vyzkoušejte tuzemskou klasiku tak, jak jste ji nikdy dříve neochutnali.

Fernet Negroni

0,03 l Altfernet Original

0,03 l Bourbon

0,03 l Vermouth Rouge

0,03 soda

Citronová kůra

Fernet Negroni je drink pro opravdové znalce. Ačkoliv jej tvoří více ingrediencí, výsledek stojí za to, obzvlášť když zvolíte kvalitní pití. Do koktejlového šejkru do poloviny naplněného ledem nalijte blatenský Altfernet Original, Vermouth Rouge a kvalitní bourbon – vše ve stejném poměru. Důkladně protřepejte a následně nalijte přes sítko do koktejlové sklenice. Zalejte trochou sody a famózní koktejl ozdobte svitkem citronové kůry.


Autor: red

V Praze 4 otevřeli Doupě, klub bude pomáhat dětem a mladistvým

14. dubna 2024 v 08:46

Praha 4 má nízkoprahové zařízení pro děti a mládež, klub Doupě. Klub s nízkým prahem znamená, že je otevřen dětem a mládeži bez nutnosti udávat jméno, věk, adresu či jiné osobní údaje. Pomáhat bude hlavně dětem a mladistvým, kteří se nacházejí v nepříznivé životní situaci nebo jsou takovou situací...

Program Šestka táborová vstoupil do dalšího ročníku

4. dubna 2024 v 09:47

I v letošním roce podpoří Praha 6 rodiny s dětmi v tradičním programu Aktivní město – Šestka táborová. Program byl zahájen 1. dubna. Na prázdninové pobyty dětí ve věku 3 až 18 let na letních táborech, pobytových, příměstských nebo sportovních soustředěních, získají rodiče od radnice městské části...

Diakonie Praha odhaluje životy lidí s autismem

31. března 2024 ve 21:11

Na 2. dubna připadá každoročně Světový den porozumění autismu. Diakonie Praha k této příležitosti spouští osvětovou kampaň o životě lidí s autismem a chováním náročným na péči. Skrze výstavu fotografií a audio příběhy chce přiblížit široké veřejnosti, jak mohou lidé s tímto typem postižení vnímat...

Čapadlo u Hollaru nabídne pivnici, kavárnu, bary i cvičení jógy

29. března 2024 v 06:28

Novým provozovatelem čapadla u Hollaru v Praze 1 je od března Robert Koura, šéfkuchař pražské restaurace U Pinkasů. Zónu kolem čapadla se svým týmem upravil a pokud tomu bude přát počasí, v polovině dubna by ho rád zpřístupnil veřejnosti.

Další články
Nahoru