Dnes Sobota - obcasny-dest 6°C
Zítra Neděle - skorojasno 8°C
Sobota 20. 4. 2024
Svátek má Marcela
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Češi stále více pronikají do francouzské kuchyně
Styl místní kuchyně je v mnohém podobný té české. Foto: archiv

Češi stále více pronikají do francouzské kuchyně

A není se čemu divit, vždyť právě ona má pověst té nejzajímavější na světě. Která jiná dokáže překvapit variabilitou, nekonečnou fantazií i množstvím čerstvých surovin? Také v našich „knedlo-vepřo-zelo“ končinách si francouzské delikatesy získávají stále více příznivců. Potvrzuje to i francouzský kuchař z rodinného butik hotelu Nebespán v Kašperských Horách. 

François Thuille – charizmatický Francouz původem z Cognacu, který prošel kuchyněmi celého světa a vařil třeba v Africe, Polsku, Moskvě či Mongolsku (kde strávil sedm let a našel si i životní partnerku), objevil před půl rokem jedinečnou krásu Šumavy a rozhodl se u nás zůstat. Určitě k tomu přispěla i jeho velká vášeň pro houbaření, pro které jsou zde skvělé podmínky.

francois-thuille-nebespan-cz-websize-nahled „V létě a na podzim trávím ve zdejších nádherných lesích každou volnou chvilku. Roste tu nejen spousta druhů výtečných hub, ale i další lesní plodiny – především borůvky, maliny a vzácně i brusinky – které pak můžu využít při přípravě pokrmů,“ říká jedenapadesátiletý François, který nyní působí jako šéfkuchař rodinného butik hotelu Nebespán v Kašperských Horách.

Právě styl zdejší kuchyně, který prý byl dalším zásadním důvodem, proč se rozhodl na pár let usadit na Šumavě, mu umožnil umocnit při přípravě menu francouzskou venkovskou kuchyni, která je v mnohém podobná té české a využívá především  kvalitní, čerstvé, jednoduché, a pokud možno regionální suroviny.  

Kuře parmentier i pečené kolínko
A jaký je na Šumavě zájem o francouzskou kuchyni? „Velmi mne těší, jak naši hosté dokážou ocenit tradiční francouzská jídla, která zde třeba poprvé v životě ochutnají, a pak se k nám i vracejí. To je velká pocta pro každého kuchaře – mít stálé hosty, o nichž ví, jakým jídlem je potěší. Rád připravuji například jelení ragú s petrželovo-celerovým pyré, protože šumavská zvěřina je opravdu excelentní! Oblíbené jsou i domácí bylinkové noky se smetanovou omáčkou s místními liškami a hříbky nebo kachní prsa s omáčkou z černého rybízu, ale i slané koláče a quiche se zeleninovou i masovou náplní,“ vyjmenovává François Thuille gastronomické lahůdky, které nejčastěji chystá pro své hosty.

Také manželé Sabina a Robert Kmecovi, kteří rodinný butik hotel Nebespán vybudovali rekonstrukcí bývalé církevní dívčí školy a od roku 2012 jej provozují, jsou spoluprací s francouzským kuchařem nadšeni. „Francois, původní profesí řezník, připravuje nejen skvělé paštiky a terinky, ale vyrábí si i vlastní šunku, klobásky a dokonce i čerstvý kravský a kozí sýr. A naši hosté to dovedou ocenit. Ostatně rok od roku pozorujeme, jak zájem lidí o kvalitní gastronomii stoupá. Stále častěji k nám přijíždějí hosté, jejichž cílem samozřejmě je pochutnat si na skvělém jídle, ale zajímají se i o samotný pokrm – ptají se na jednotlivé ingredience i postup přípravy. Francouzská kuchyně je navíc přirozeně bezlepková a pracuje se spoustou zeleniny, proto každý den nabízíme hned několik bezlepkových i vegetariánských pokrmů.“

Sladká tečka
sladke-nakonec-nahled Kuchyně v rodinném hotelu Nebespán není nijak velká, proto aby bylo možné především v sezoně a o víkendech uspokojit poptávku návštěvníků, rozhodli se manželé Kmecovi spolu s šéfkuchařem François otevřít v Nebespánu také farmářský obchůdek a bistro s nabídkou sendvičů, Croque Monsieur, zeleninových salátů nebo třeba i foie gras „s sebou“. „K našim jídlům si hosté mohou vybrat výborná vína ze zajímavého vinného lístku, ve kterém mají zastoupení jak moravská vína z vinařství Hrdina a dcera a Gala, tak i vína z celé Evropy. Opravdu krásný a přitom cenově dostupný vinný lístek nám pomohl sestavit zkušený sommeliér z jedné pražské michelinské restaurace, “ říká Sabina Kmecová.

Ale to není všechno – mezi stálými návštěvníky butik hotelu Nebespán je i spousta těch, kteří sem neomylně míří za svým oblíbeným zákuskem. Všechny totiž připravuje zde na místě a z prvotřídních surovin skvělá cukrářka Jana. „I když takový způsob přípravy stojí hodně úsilí, víme, že to naši hosté ocení. Nabídka zákusků je variabilní, podle ročního období, fantazie, poptávky. Ať už se hosté rozhodnou pro luxusní medovník nebo bezlepkovou roládu, budou stoprocentně spokojeni. Chceme, aby si v naší vitríně našel každý zákusek podle svého gusta,“ uzavírá Sabina Kmecová.


V Praze 4 otevřeli Doupě, klub bude pomáhat dětem a mladistvým

14. dubna 2024 v 08:46

Praha 4 má nízkoprahové zařízení pro děti a mládež, klub Doupě. Klub s nízkým prahem znamená, že je otevřen dětem a mládeži bez nutnosti udávat jméno, věk, adresu či jiné osobní údaje. Pomáhat bude hlavně dětem a mladistvým, kteří se nacházejí v nepříznivé životní situaci nebo jsou takovou situací...

Program Šestka táborová vstoupil do dalšího ročníku

4. dubna 2024 v 09:47

I v letošním roce podpoří Praha 6 rodiny s dětmi v tradičním programu Aktivní město – Šestka táborová. Program byl zahájen 1. dubna. Na prázdninové pobyty dětí ve věku 3 až 18 let na letních táborech, pobytových, příměstských nebo sportovních soustředěních, získají rodiče od radnice městské části...

Diakonie Praha odhaluje životy lidí s autismem

31. března 2024 ve 21:11

Na 2. dubna připadá každoročně Světový den porozumění autismu. Diakonie Praha k této příležitosti spouští osvětovou kampaň o životě lidí s autismem a chováním náročným na péči. Skrze výstavu fotografií a audio příběhy chce přiblížit široké veřejnosti, jak mohou lidé s tímto typem postižení vnímat...

Čapadlo u Hollaru nabídne pivnici, kavárnu, bary i cvičení jógy

29. března 2024 v 06:28

Novým provozovatelem čapadla u Hollaru v Praze 1 je od března Robert Koura, šéfkuchař pražské restaurace U Pinkasů. Zónu kolem čapadla se svým týmem upravil a pokud tomu bude přát počasí, v polovině dubna by ho rád zpřístupnil veřejnosti.

Další články
Nahoru