Češi mají vážné potíže. Problém se týká zhruba poloviny populace, ukázal plošný screening
7. dubna 2016 13:57
V rámci bezplatného vyšetření zaměřeného na kardiovaskulární nemoci bylo v odběrových pracovištích společnosti synlab vyšetřeno téměř 2 300 pacientů. Byl přitom sledován celkový cholesterol, triacylglyceroly, HDL cholesterol a LDL cholesterol. Tedy základní látky, které kardiovaskulární onemocnění organismu výrazně ovlivňují.
„V souhrnu lze říci, že téměř polovina vyšetřených mužů a žen má zvýšený celkový cholesterol a LDL cholesterol, nebo snížený HDL cholesterol. Triacylglyceroly jsou zvýšené jen v 11,7 %,“ říká Ladislav Krajči, lékař společnosti synlab.
Jak dodává, v ČR ročně umírá až 60 % osob na komplikace aterosklerózy, především na infarkt myokardu a cévní mozkové příhody. Průměrný věk dožití u mužů a žen v ČR je v průměru o 10 let kratší než v Japonsku nebo ve Švédsku. „Téměř polovina vyšetřených mužů a žen mělo významnou poruchu lipidového spektra. Toto zachycené zvýšené kardiologické riziko v budoucnosti může těmto osobám nepochybně zhoršit kvalitu života nebo život těmto osobám významně zkrátit,“ upozorňuje Krajči.
Jaké byly výsledky vyšetření detailně?
Celkový cholesterol byl zvýšený u 52 % žen a u 41 % mužů. Triacylglyceroly byly zvýšené u 16 % žen a méně než u 0,5 % mužů, byť s jednou extrémní hodnotou. HDL cholesterol mělo snížený 16 % žen a 11 % mužů, naopak zvýšený byl u 38 % žen a u 11 % mužů, u žen i nad 3 mmol/l, což je dnes posuzováno též jako aterotrombotický rizikový faktor. LDL cholesterol byl zvýšený u 52 % žen a 53 % mužů.
Jaká opatření přijmout, abychom se vyhnuli nemocem srdce a cév?
- Aktivní fyzický pohyb minimálně 30 minut denně či alespoň 150 minut týdně.
- Při nově diagnostikovaném diabetes mellitus 2. typu a souběžně léčené hypertenzi a současném BMI > 25 kg/m2 je doporučena redukce hmotnosti pacienta o 5 %.
- Úprava spotřeby alkoholu s maximem 2 dcl vína či 0,5 l piva denně.
- Snížení spotřeby volných cukrů ve stravě.
- Zvýšení vlákniny ve stravě.
- Snížení celkového příjmu tuků a nahrazení nasycených tuků tuky nenasycenými.
- Odvykání až zákaz kouření.
- Každodenní spotřeba zeleniny a ovoce.