Bistro na magistrátě provozuje obecně prospěšná společnost Startujeme
13. října 2016 16:53
Bistro nabízí především úředníkům magistrátu čerstvé pečivo z vlastní řemeslné pekárny, fairtrade kávu i teplé obědy. Jako v dalších provozovnách i tady pracují na pomocných pozicích lidé se zdravotním postižením.
Jméno „Na Louži“ získalo bistro po původním pojmenování Mariánského náměstí. Jedná se o pilotní projekt, jehož prostřednictvím si pražský magistrát testuje způsob spolupráce se sociálními podniky.
V nabídce je široký sortiment výrobků z vlastní řemeslné pekárny firmy – denně přes 40 druhů pečiva, teplá kvalitní jídla a polévky, které ve Startujeme připravují bez chemických přísad. Nechybí ani čerstvě připravované obložené bagety, saláty a fresh džusy. Zpestřením je „kávový týden“, kdy budou k ochutnání různé druhy kávy – jako první nabídka fairtrade bio kávy z Nikaraguy.
V bistru Na Louži teď pracují tři lidé se zdravotním postižením – roznášejí kávu, servírují jídla, uklízejí zázemí i prostory pro zákazníky. Za svojí práci dostávají na základě standardní pracovní smlouvy mzdu.
Bistro Na Louži prodává výrobky nejen z vlastní pekárny, ale spolupracuje například s pražírnou Fair & Bio nebo s Pasta Fidli, výrobcem chlazených těstovin, který také zaměstnává lidi ohrožené sociálním vyloučením.